Az egyesület története
A Bc Olad csapatának története 1999-ig nyúlik vissza. Azon a nyáron fogalmazódott meg bennünk először a gondolat, hogy alkossunk egy csapatot és induljunk el a Szombathely városi-városkörnyéki bajnokságban. Az azt megelőző pár évben már rendszeres résztvevői voltunk a különféle streetball rendezvényeknek. Szerencsére azokban az időkben rengeteg ilyen lehetőség volt Szombathely és környékén. Az első "csapatként való bemutatkozásunk" 1999 nyarán történt, mikor is megmérkőztünk Vasvár város csapatával. Egy közös ismerősnek köszönhető ez a mérkőzés, amit rögtön egy visszavágó is követett. Természetesen nem beszélhetünk itt még semmilyen szervezett dologról, ezt jelzi az is hogy a visszavágóra - amire Vasváron került sor - mindössze 5 fővel jelentünk meg. De az eredmény több mint biztató volt. Ezen felbuzdulva elhatároztuk, hogy mi is csapattá formálódunk és elindulunk a bajnokságban. Az akkori csapatot a következő játékosok alkották: Berghoffer Tamás, Fülöp Sándor, Harrach Norbert, Hende Sándor, Kámán Bálint, Kovács Róbert, László Attila, Reiner Richárd, Szakály László. Osztálytársak, barátok alkották a csapatot (ezt a tendenciát azóta is igyekszünk megtartani).

Némi utánjárást követően beneveztünk az 1999/2000-es szezon küzdelmeibe. Az első hivatalos mérkőzésre 1999. október 1-jén került sor, Fortuna tréfájának köszönhetően éppen a Vasvár csapata volt az ellenfél. A bemutatkozás nem sikerült túl fényesre, 60-28-as majdhogynem megalázó vereséget szenvedtünk az akkor még sokkal rutinosabb ellenféltől. Hiába, minden kezdet nehéz.

Az első hazai pályának mondott tornatermünk a Hefele Menyhért Szakközépiskola terme volt. A kosárlabda mérkőzés megrendezésére meglehetősen alkalmatlan helyen kezdtük meg a szezont. Nem kezdődött jól a bajnokság, az első 5 mérkőzésünkön vereséget szenvedtünk. De mint tudjuk minden sorozat megszakad egyszer. A szezon 6-ik mérkőzésén a Boriko csapata ellen megszereztük első győzelmünket (61-48). A mérkőzést követően méltóképpen ünnepeltük a győzelmet. A következő mérkőzésen egy sajnálatos és szerencsétlen esemény történt, a csapatkapitány Szakály László bokaszalag szakadás szenvedett és az őszi szezon hátralévő mérkőzéseire kidőlt a sorból. Kudarcokkal és nehézségekkel teli első félévet magunk mögött tudva, 1-7es mérleggel zártuk az őszt.

A téli szünetben változások történtek a csapat háza táján. Tornatermet váltottunk, így a még mindig nem tökéletes, de a régitől fényévekkel jobb Orlay Szakközépiskola tornaterme lett az otthonunk. A játékosállományban is történtek változások, különböző okok miatt távozott a csapattól Hende Sándor és László Attila. Egyetlen játékos érkezett, Janzsó László. A mutatott játékban már a fejlődés jelei voltak tapasztalhatóak, ezt aztán tükrözte a tavaszi szezonban elért eredmény is - hat győzelemre futotta két vereség mellett.

Azóta eltelt sok év, játékosok jöttek mentek, terem változások, a csapat feljutott a magasabb osztályba, de a lényeg, az alapfelállás nem változott. A csapatot ma is barátok, haverok alkotják, akik szabadidejük nagy részét is együtt töltik, valószínűleg ez is hozzájárult az utóbbi évek sikereihez. Napjainkra elmondhatjuk hogy a Bc Olad évek óta az egyik meghatározó csapata a Szombathely városi-városkörnyéki bajnokságnak.

A csapat tagjai között találunk magasabb osztályban is megfordult játékosokat: Varga Gábor a Sárvár NBI/B-s csapatában nevelődött, az ifjúsági csapat meghatározó játékosa volt valamint a felnőtt csapatban is bemutatkozott pár mérkőzés erejéig. Szakály László a főiskolai tanulmányai alatt a zalaegerszegi főiskola NBII-es csapatában játszott. Reiner Richárd szintén főiskola tanulmányai idején a székesfehérvári Fehérvár KC NBII-es és NBI/B-s csapatának tagja volt. A csapatból mégsem ők, hanem Varga "Pittyom" István jutott el a legmagasabb szintig: jelenleg is az NBI/A csoportos férfi bajnokságban pattogtat a Jászberényi Kosárlabda SE színeiben.  Korábban két éven keresztül a Szolnoki Olaj, majd ezt követően egy évig Dombóvár KC csapatát erősítette.
Az eredmények dióhéjban
Év
Bajnokság
Eredmény
2018/2019
Szombathely városi-városkörnyéki
3. hely
2017/2018
Szombathely városi-városkörnyéki
4. hely
2016/2017
Szombathely városi-városkörnyéki
6. hely
2015/2016
Szombathely városi-városkörnyéki
4. hely
2014/2015
Szombathely városi-városkörnyéki
3. hely
2013/2014
Szombathely városi-városkörnyéki
5. hely
2012/2013
Szombathely városi-városkörnyéki
5. hely
2011/2012
Szombathely városi-városkörnyéki
4. hely
2010/2011
Szombathely városi-városkörnyéki
1. hely
2009/2010
Szombathely városi-városkörnyéki
3. hely
2008/2009
Szombathely városi-városkörnyéki
2. hely
2007/2008
Szombathely városi-városkörnyéki
1. hely
2006/2007
Szombathely városi-városkörnyéki
5. hely
2005/2006
Szombathely városi-városkörnyéki
3. hely

                                  Copyright C 2009-2019, BC OLAD Közhasznú Sportegyesület